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County of San Diego 
Department of Environmental Health 

Food and Housing Division 
 

AB 97 
Section 114377: Trans Fat  

Operator Fact Sheet 

Consumption of trans fat has been found to contribute to an increased risk in coronary heart 
disease by decreasing good (HDL) cholesterol and increasing bad (LDL) cholesterol.  A new 
addition to CalCode, Section 114377 addresses the prohibition of trans fats in food facilities.  
The prohibition of trans fat impacts all food facilities EXCEPT public school cafeterias.   

Date  Beginning January 1, 2010  Beginning January 1, 2011 

Trans Fat 

No oil, shortening, or margarine 
containing artificial trans fat for use 
in spreads or frying may be stored, 
distributed, served or used in 
preparation at a food facility.  
Exemption: Trans fat products 
may be used for the deep frying 
of yeast dough or cake batter. 

All food/food products stored, 
distributed, served by, or used in the 
preparation of any food in a food 
facility must be free of trans fat 
including products used for deep 
frying of yeast dough or cake 
batter.  

Product 
Label At 
Facility 

Labels must be kept for as long as the food or food product is in the 
facility and be available for the specialist to review. 

 
Common Questions: 
Q.  How do I know if the food/food product contains trans fat? 
A.  Look at the label, food contains trans fat if the label states a trans fat content greater 

than 0.5 grams per serving or contains either vegetable shortening, margarine, or any 
kind of partially hydrogenated oil.  Foods with a trans fat content of less than 0.5 grams 
per serving are not considered to contain trans fat.   

 
Q.  Do all margarines and shortening have artificial trans fat? 
A.  No, there are margarines and shortenings that do not contain trans fat. Make sure to 

read the label to see if the product contains trans fat. 
 
Q.  If on the label the trans fat content is listed as less than 0.5 grams per serving, but 

multiple servings are used, does the final product contain trans fat? 
A.  No, whether a product contains trans fat is dependant on the single serving.   
 
Q. Are prepackaged goods that contain trans fat in retail markets exempt? 
A. Yes, food/food products sold to the public in the original, sealed package are exempt. If 

a facility is providing samples of a prepackaged food and has opened the package then 
the food is no longer exempt. 

 
Q.  Are trans fat free alternatives available? 
A.   A large amount of suppliers have options for trans fat free oils, shortenings and 

margarine.  Discuss your trans fat free options with your supplier or visit our website 
www.sdcdeh.org for more information.    
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SB 241 
Summary of Changes to the California Retail Food Code 

 
The following are several amendments made to the California Retail food Code. These 
amendments are effective October 11, 2009. Amendments include the changes to the 
definition of potentially hazardous food, person in charge, handwash sink requirements, and 
cooling. 
 
 

Amended Sections  

    
113871 –  
Potentially Hazardous 
Food 

Cut tomatoes or mixtures of cut tomatoes must be held 
41ºF or below. 

113947 – 
Person In Charge 

A designated person who has knowledge of safe food 
handling practices as they relate to the specific food 
preparation activities that occur at a food facility. 

113953 (b) –  
Handwashing Facility 

Water temperature at hand sink that cannot be adjusted at 
the faucet shall have hot water of least 100ºF but not 
greater than 108ºF.  

114002 (b) –  
Cooling 
 

Potentially hazardous food shall be cooled rapidly from 
135ºF to 41ºF or below within a total of 6 hours and during 
this time the decrease in temperature from 135ºF to 70ºF 
shall occur within 2 hours.  

 
  


