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QUESTION ANSWER APPLICABLE  

CODE SECTION 

A What is “clearing? "CLEARING" as defined in our Grading Ordinance is the removal or destruction of natural 
vegetation by any means, including brushing and grubbing. 

 
• Section 87.803(5), County Grading 

Ordinance 
http://www.sdcounty.ca.gov/dpw/land/) 

B How much can I clear on my 
property? 

If the land is outside of the existing County Multiple Species Conservation Program 
(MSCP) which covers the southwestern portion of the County, up to 5 acres can be 
cleared without a permit when associated with an existing dwelling.  If the land is within 
the existing MSCP, residential land (developed or vacant) up to 5 acres in size that is 
outside the Pre-Approved Mitigation Area (PAMA) can be cleared without a permit.  
Residential land (developed or vacant) up to 2 acres in size that is inside PAMA can be 
cleared without a permit.  Clearing in excess of these limits is allowed with an approved 
Administrative Brushing and Clearing Permit from Department of Planning and Land Use 
(DPLU).  

Please contact the DPLU Zoning Information Counter, at (858) 565-5981, to determine 
whether your property is within MSCP and/or the PAMA designation or to obtain 
information on the Administrative Brushing and Clearing Permit. 2,3

 
• Section 87.503, County Grading 

Ordinance 
http://www.sdcounty.ca.gov/dpw/land/) 

• Section 86.503, County BMO 
http://www.sdcounty.ca.gov/mscp/bmo.h
tml) 

 

C 

Regardless to “B” above, can I 
clear brush around structures 
on my property for fire 
protection without a permit? 

Yes.  You may clear up to 100’ from any improvement on your property as defined under 
Section 68.402 of the County Weed Abatement Ordinance without a permit.  Depending 
upon fuel loads and topography, the Local Fire District may require additional clearing.  
This additional clearing does not require a permit so long as you have a letter from the 
Local Fire District specifying the amount of additional clearing required.   

 
• MOU Fire & Wildlife Agencies 

(http://www.sdcounty.ca.gov/dplu/Resou
rce/docs/3~pdf/MemoofUnder.pdf) 

• Section 86.503(12), County BMO 
(http://www.sdcounty.ca.gov/mscp/bmo.
html)  

• Section 86.402, County Weed 
Abatement Ordinance 
http://www.sdcounty.ca.gov/dplu/ce5/REMO
VAL%20OF%20FIRE%20HAZARDS.htm 

 

D 
Can I clear for fire protection 
within an existing open space 
easement without a permit? 

Yes, in conformance with “C” above.  Clearing for anything other than fire is typically 
prohibited; consult your open space easement language for clearing specifications. 

 
• See response above and consult 

your open space easement 
language for clearing specifications. 

http://www.sdcounty.ca.gov/dpw/land/
http://www.sdcounty.ca.gov/dpw/land/
http://www.sdcounty.ca.gov/mscp/bmo.html
http://www.sdcounty.ca.gov/mscp/bmo.html
http://www.sdcounty.ca.gov/dplu/Resource/docs/3%7Epdf/MemoofUnder.pdf
http://www.sdcounty.ca.gov/dplu/Resource/docs/3%7Epdf/MemoofUnder.pdf
http://www.sdcounty.ca.gov/mscp/bmo.html
http://www.sdcounty.ca.gov/mscp/bmo.html
http://www.sdcounty.ca.gov/dplu/ce5/REMOVAL%20OF%20FIRE%20HAZARDS.htm
http://www.sdcounty.ca.gov/dplu/ce5/REMOVAL%20OF%20FIRE%20HAZARDS.htm
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E 

Can I remove habitat or 
natural vegetation that was 
burned in the wildfires and/or 
reseed/plant within open 
space areas burned in the 
wildfires?  

Yes, in conformance with A through C above.  Wildfires are a natural part of the eco-
system and removal of any ash or debris may also remove important seeds or roots that 
are needed in order for the natural area to restore itself.  Natural vegetation is best for 
erosion control.  As such, burnt vegetation not specified in A thorough C should remain 
untouched.  However, if there is an immediate health-safety risk, removal of the 
threatening ash or debris or reseeding dangerous slope areas for soil stabilization is 
permitted. 2, 3

• Section 4.3.4.3, County MSCP 
• Section 86.503, County BMO 

http://www.sdcounty.ca.gov/mscp/bmo.h
tml) 

• Please contact the County Fire 
Recovery for more information on 
slope stabilization 
(http://www.sdcountyrecovery.com/)    

F 
Can I clear natural habitat for 
new agricultural land without a 
permit?    

 
Yes, as long as it is in conformance with A above.  Furthermore, clearing in excess of 
these limits is allowed with an approved Administrative Brushing and Clearing Permit 
from Department of Planning and Land Use (DPLU). 
 
Please contact the DPLU Zoning Information Counter, at (858) 565-5981 and ask to 
speak to the Department Agricultural Liaison.  

• Section 4.3.4, County MSCP 
• Section 86.503, County BMO 

http://www.sdcounty.ca.gov/mscp/bmo.h
tml) 

• Section 87.502 - 87.506, County 
Grading Ordinance 
http://www.sdcounty.ca.gov/dpw/land/) 
 

F 
Can I grade my site as part of 
my clearing efforts without a 
permit?  

Only minor grading is allowed without a grading permit; Please review the Section 87.206 
of the County Grading Ordinance for grading limitations.  Grading in excess of these limits 
is allowed with an approved Grading Permit. 2,3

 
• Section 87.206, Grading Ordinance 

http://www.sdcounty.ca.gov/dpw/land/) 
 

 
NOTES:   

(1) This document is an informational guidance resource only and does not replace County regulations.  Any conflicts or questions relating to the document or County Code should be directed 
to the DPLU Zoning Information Counter, at (858) 565-5981.   

(2) Commercial/Industrial properties clearing >1 acre requires an NPDES permit from the State Water Resources Control Board 
http://www.waterboards.ca.gov/sandiego/programs/programs.html  

(3) Vegetation clearing in excess of Fire District requirements may require permits from the California Department of Fish and Game (858-467-4201) and the US Fish and Wildlife Services 
(760) 431-9440. 

http://www.sdcounty.ca.gov/mscp/bmo.html
http://www.sdcounty.ca.gov/mscp/bmo.html
http://www.sdcountyrecovery.com/
http://www.sdcounty.ca.gov/mscp/bmo.html
http://www.sdcounty.ca.gov/mscp/bmo.html
http://www.sdcounty.ca.gov/dpw/land/
http://www.sdcounty.ca.gov/dpw/land/
http://www.waterboards.ca.gov/sandiego/programs/programs.html

