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Pursuant to S.B. 1185, effective 07/15/08; AB 333, effective 07/15/09;  
AB 208, effective 07/15/11; AB 116, effective 07/11/13; and AB 1303, effective 

10/10/2015 

CUSTOMER FAQ’S 

Q.  How do I know my map qualifies for the automatic time extensions pursuant to SB 1185, 
 AB 333, AB 208, AB 116 and AB 1303?  

Only Maps with an approval date on or after January 1, 2000 and prior to July 11, 2013 
qualify for the Automatic Time Extensions! 

 

A.  SB 1185 automatically granted a 12-month time extension to any Tentative Map or Vesting 

 Tentative Map [or Tentative Parcel Map] which met the following three criteria: 
 

(1) It was approved prior to July 15, 2008,  

(2) It had not expired on July 15, 2008, and  

(3) It would otherwise have expired prior to January 1, 2011.  

For purposes of determining criterion (3), "discretionary" time extensions granted prior to July 15, 

2008, and extensions based on the filing of a final maps in unitized projects with certain amounts 

of required offsite improvements are included. However, extensions based on development 

moratoria or litigation stays are not included. 
 

AB 333 automatically granted a 24-month time extension to any Tentative Map or Vesting 

Tentative Map [or Tentative Parcel Map] which meets three criteria:  
 

(1) It was approved prior to July 15, 2009,  

(2) It had not expired on July 15, 2009, and  

(3) It would otherwise have expired prior to January 1, 2012.  

For purposes of determining criterion (3), "discretionary" time extensions granted prior to July 15, 

2009 (under Sections. 66452(e) and 66463.5(c) of the Subdivision Map Act) and time extensions 

recognized for filing finals map on or before July 15, 2009 (under Sec. 66452(a) of the Act) are 

included. However, extensions based on development moratoria or litigation stays are not 

included. 
 

AB 208 automatically granted a 24-month time extension to any Tentative Map or Vesting 

Tentative Map [or Tentative Parcel Map] which meets three criteria:  
 

(1) It was approved prior to July 15, 2011,  

(2) It had not expired on July 15, 2011, and  

(3) It would otherwise have expired prior to January 1, 2014.  

For purposes of determining criterion (3), "discretionary" time extensions granted prior to July 15, 

2011 (under Sections 66452(e) and 66463.5(c) of the Subdivision Map Act) and time extensions 

recognized for filing finals map on or before July 15, 2011(under Sec. 66452(a) of the Act) are 

included. However, extensions based on development moratoria or litigation stays are not 

included.  
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AB 116 automatically granted a 24-month extension only to any tentative map, vesting tentative  

map, or parcel map for which a tentative map or vesting tentative map was approved on or after 

January 1, 2000 and that did not expire on or before July 11, 2013.  The bill would additionally 

allow the extension of an approved or conditionally approved tentative map or vesting tentative 

map, or parcel map for which a tentative map or vesting tentative map was approved on or before 

December 31, 1999, upon application by the subdivider at least 90 days prior to the 

expiration of the map, upon a determination that the map is consistent with applicable zoning and 

general plan requirements in effect when the application is filed.  

 

AB 1303 automatically granted a 24-month time extension to any tentative map, vesting tentative  

map, or parcel map for which a tentative map or vesting tentative map was approved on or after 

January 1, 2002 and not later than July 11, 2013, which had not expired as of October 10, 2015. 

The bill would additionally allow the extension of an approved or conditionally approved tentative 

map or vesting tentative map, or parcel map for which a tentative map or vesting tentative map 

was approved on or before December 31, 2001, upon application by the subdivider at least 90 

days prior to the expiration of the map, upon a determination that the map is consistent with 

applicable zoning and general plan requirements in effect when the application is filed.  These 

extensions only apply to counties that meet the following criteria:  

 The annual mean household income within the county is less than 80% of the statewide 

annual mean income; 

 The county’s annual non-seasonal unemployment rate is at least 2.75% higher than the 

statewide annual non-seasonal unemployment rate; 

 The poverty rate within the county’s population is at least 4% higher than the statewide 

median poverty rate. 

Note: As of 10/10/2015 San Diego County does not meet the required qualifications above. 

Therefore, this extension is not applicable to maps within unincorporated San Diego County.  If at 

some time in the future, the County of San Diego meets all of the required criteria, the extension 

may be granted to maps which meet the required timeframes. 
 

Q. Do I need to submit a letter of request to receive the automatic time extensions for my 

map? 
 

A. A subdivider does not need to request the automatic extensions provided by SB 1185, AB 333 and 

AB 208. In addition, no request is required for the automatic extension provided by AB 116 for 

maps approved on or after January 1, 2000.  However, AB 116 requires a subdivider to request 

an extension at least 90-days prior to expiration of an approved tentative map, vesting tentative 

map or tentative parcel map that was approved on or before December 31, 1999.  In addition, AB 

1303 requires a subdivider to request an extension at least 90-days prior to expiration of an 

approved tentative map, vesting tentative map or tentative parcel map that was approved on or 

before December 31, 2001 (and only if the County meets the criteria related to annual mean 

household income and poverty rates listed above at the time of application). 
 

Q.  What if I want to submit an Extension of Time application based upon my original expiration 

date?  
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A.  Sections 81.313(b) and 81.618(b) of the San Diego County Subdivision Ordinance require that an 

application for an extension shall be filed no more than 180 days prior to the map expiration date.  

Therefore, the subdivider must wait to submit the extension of time application until no more than 

180 days prior to the new expiration date. 
 

Q. Are all of the discretionary permits associated with the approved map automatically 

extended?  
 

A.  No, subdividers must be aware that this urgency measure only extends the tentative map or 

tentative parcel map. If a related permit or approval (such as a major use permit, site plan, etc.) 

granted by the County itself states that it is in effect or extended as long as the associated 

Tentative Map is in effect, then the related permit or approval would be extended also. Or, if  there 

is a particular County ordinance that says that such a related permit or approval is extended  based 

on an associated Tentative Map being extended, then that would also operate to extend the 

related permit or approval. Subdividers should review their associated discretionary permits 

to determine the actual expiration date.  
 

Q.  What do I do if the discretionary permit(s) are not in effect or extended as long as the 

associated tentative map is in effect?  
 

A.  There may be situations where a discretionary permit extension of time request will need to be 

processed one year before the associated tentative map or tentative parcel map expires. If these 

associated permits (that do not state that they are in effect as long as the associated map) expire, 

the subdivider would need to reapply and process a new permit. The subdivider is responsible for 

submitting an application for an extension of time prior to the expiration of a discretionary permit.  
 

Q.  What is the maximum length of time for which an Extension of Time can be granted for a 

Tentative Map or Tentative Parcel Map? 
 

A.  The maximum length of time for which the County is authorized to grant a "discretionary" time 

extension under Gov. Code Sections 66452.6(e) [Tentative Maps] or 66463.5(c) [Tentative Parcel 

Maps], has been increased from five years to six years. Only "discretionary" time extensions under 

the referenced Map Act sections are affected. Other authorized time extensions (such as those 

based on filing a final map for a unit of a unitized map with a certain amount of required off-site 

improvements development moratoria, and stays for litigation), are not affected.  
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